Witte van Moort 2 toch te sterk in 3e ronde

Gebrek aan goede Schippers kost DIOS zege in massakamp

Afgelopen zaterdag stond de massakamp DIOS tegen Witte van Moort op het programma. Voor beide DIOS teams stond er veel op het spel. Aanhaken bij de subtop of weer naar beneden moeten kijken.
Als eindconclusie kunnen we constateren dat het gebrek aan goede stuurmannen (Schippers) het eerste team een nederlaag bezorgde. Alhoewel het gevaarlijk is om te zeggen (kost mij waarschijnlijk mijn plaats, maar daar zal het team niet rouwig om zijn) is het duidelijk dat we een goed stuur missen. Witte van Moort daarentegen stelde 3 Schippers op die alle drie in de volle wind de volle buit binnenhaalden. Het is natuurlijk ook zo dat de naam Schippers van nature al topsport is, denk hierbij aan Dafne.
De wedstrijd begon met een snelle remise van Arnoud, geen van tweeën waren op zoek naar spanningen en na een windstil spelletje was de eerste uitslag een feit. Frits, die in de Gelderse hoofdklasse alles nog gewonnen had, kwam er al snel achter dat dit niveau toch duidelijk hoger is. Na een simpele stuurmansfout, trapte Frits in een zetje naar dam. De dam ging eraf en even leek er nog voldoende compensatie te zijn. Echter zoals al aangegeven laat een goede stuurman de zege niet meer glippen. Rene Schippers pakt daarmee de volle winst.
Maar DIOS sloeg gelijk weer terug, toen Dimitri de valstrik klaar zette tegen Noppers, trapte deze er opzichtig in en DIOS was in zijn nopjes met de twee punten.
Natuurlijk hadden we ons al afgevraagd hoe we ooit zouden winnen omdat Ap er niet bij was, maar Jay, ooit bedwinger van de legendarisch Sijbrands, speelde nu ook weer zeer gedurfd en kwam met behoorlijk voordeel uit het middenspel. Echter Leone stuurde bekwaam naar de remise.
Jan, inmiddels al 81 jaar oud, speelt als een kaptein. Tegen de toch zeer sterke en sympathieke Twiest ging Jan de complicaties niet uit de weg, en de Ouwe haalde keurig remise.
Theo, je had voor de wedstrijd nog zo’n goede Hoop Man, dat de loting tot een succes zou leiden (of is lijden beter?). Maar ook Theo, die tot in het middenspel goed meezeilde, trapte in een te simpele combinatie en werd gekielhaald. Inmiddels stonden we weer met 5-7 achter. Bert, die dit keer tegen de betondammer Steen moest aantreden, had het in tegenstelling tot zijn eerdere tegenstanders, nu de minst sterke tegenstander. Kwam simpel een schijf voor maar wist de vis niet op het droge te halen. Daar hadden we een punt meer moeten hebben. Alexander speelde ook tegen een voor hem wat minder sterke speler. Haalde er een prachtige combinatie uit, door niemand gezien, maar helaas voor hem kwam er toch een remise-achtige tegenactie uit, die inderdaad ternauwernood tot remise leidde. Erik speelde weer eens een boeiende partij waarbij allebei veel schijven aan de rand van de boot hadden. Dit geeft veelal spanningen. Erik gooide alle trossen los, maar Miksa doorzag alles en wikkelde af naar een gelijkwaardige remise. Han mocht ook weer aantreden tegen een Schipperszoon die tijdens de wedstrijd nog van adviezen werd voorzien van zijn pa die in het tweede team na een uur al gewonnen had. Han die zeker gelijkwaardig stond meende zich een extra tempozet te kunnen permitteren, maar werd vervolgens door een oorlogsschip volledig onder de voet gelopen. Hij spartelde nog een tijdje tegen, maar zat verstrikt in het net en de nederlaag was een feit. Eindstand 8-12 voor de heren uit Westerhaar, waardoor we helaas, net als de laatste jaren weer naar de onderste helft van de ranglijst moeten kijken.
Het tweede team steeg door een benauwde maar terecht overwinning naar de subtop en droomt er al van dat het eerste team degradeert en het tweede promoveert waardoor we gezamenlijk inh de zelfde klasse uitkomen. Maar dromen…… zijn bedrog. De vroege nederlaag van Jan Fokkink werd teniet gedaan door Allard van Tongeren, die als een wals over zijn tegenstander denderde. Ook Clemens wist de volle buit binnen te halen. Toen ook Harry en Gert wisten te winnen deed de verrassende nederlaag van Gerard er niet meer toe. Gerben was nog bezig om tot circa zondagnacht door te dammen (de tijd werd gelukkig een uur teruggedraaid), maar winst zat er niet in. Ook de overige partijen eindigden in remise waardoor de eindstand 11-9 werd. De volgende ronde wacht het eerste Huizum als tegenstander, wederom een zware wedstrijd waarbij de punten nu wel belangrijk gaan worden. Het tweede speelt bij WSDV-3 en kan bij winst zich in de top nestelen.