Verzwakt DIOS Achterhoek 1 kan geen vuist maken tegen kampioenkandidaat DC Fryslân

In de 9e ronde van de Nationale Competitie Hoofdklasse A moest DIOS Achterhoek 1 afreizen naar Wanswert. Voor deze verre reis naar Friesland kon DIOS niet beschikken over de topspelers Ben Smeenk, Marcel Knipper en Jan Dallinga. Ook de sterke dammer Frits Zegelink kon er niet bij zijn. Toch ging het team goed gemutst van start, onder het motto “elk bordpunt telt”.

Na een uur kwam Harry Vos, middels een zetje, een schijf achter. Een uur later stond de nul van hem op het scorebord. Korte tijd erna volgden nog drie nederlagen voor Dmitri, Jaap Vos en Bert.

Dmitri had een zekere remisestand op het bord, maar in grote tijdnood combineerde zijn sterke tegenstander Gerlof Kolk naar winst.

Jaap speelde een heel mooie Roozenburg-partij en verkreeg sterk voordeel. Het eindspel wikkelde hij echter niet goed af en verloor alsnog.

De stand was inmiddels 8-0, toen Ap DIOS het eerste punt bezorgde: 8-1. Daarna kwamen er zelfs twee punten bij, door de winst van DIOS-topscoorder Erik.

Na de nederlaag van Arnoud de Greef, kwam er een remise voor Jay Amatmoestar; hij speelde een prima partij.

Tot slot volgden nog twee nederlagen voor Theo en Han; beiden hadden echter ook remise kunnen maken als ze in het eindspel alerter waren geweest.

De nederlaag tegen DC Fryslân is hoger uitgevallen dan vooraf gehoopt. Wat nog erger is, is dat de concurrenten Hijken 2 en Huizum hebben gewonnen.

Om de nacompetitie te ontwijken, moet DIOS vrijwel zeker 3 punten halen uit de laatste 2 wedstrijden. Over 2 weken komt Nijverdal op bezoek in Beltrum. Misschien liggen hier kansen om een of twee punten te scoren.