Verwachte nederlaag 1e team

DIOS-1 kansloos, DIOS-2 kansrijk

Afgelopen zaterdag vond de vijfde ronde van de nationale damcompetitie plaats voor de teams van DIOS Achterhoek, in het pittoreske Beltrum.
In de meeste sporten heeft de thuisploeg altijd het voordeel en komt dat leidt veelal tot overwinningen, als reden worden vaak het thuispubliek, het veld, het klimaat, de thuisfluiter of andere onzinnige factoren genoemd. Bij de DIOS dammers speelt dit zeker geen positieve rol, sterker nog… er werd in de thuisduels nog geen enkel punt gehaald. We mogen blij zijn dat we nog 3 uitduels mogen spelen waardoor we misschien toch voldoende punten kunnen halen.
Het klimaat in de zaal was ook al niet in ons voordeel, de verwarming was slechts minimaal aan, waardoor onze Frieslanders al weer in het voordeel waren, de verlichting liet lang op zich wachten zodat het er allemaal erg donker uitzag.
Dan maar naar de wedstrijd die slechts met 9-11 verloren werd, maar nooit een echte wedstrijd werd. Veel winstkansen werden door Fryslan over het hoofd gezien, zodat we nog erg goed wegkwamen.
Als eerste verloor Ap, hetgeen we vorig jaar gewend waren, maar nu onaangenaam verrast werden. Ap en zijn tegenstander kwamen op dam, maar de dam van Ap werd afgebroken en de nederlaag een feit. Wel moet vermeldt worden dat op 8 borden onze Friese doordenkers een hogere rating bezaten. Dimitri, met de hogere rating kwam tegen de Vries (goed geschreven?) in een ongemakkelijke partij. Voordeel werd er niet behaald en de remise was teleurstellend. Bert, die dit jaar zijn draai nog niet optimaal gevonden heeft speelde een keurige partij, kwam in het voordeel en de remise was een logisch gevolg waarbij de 100 ratingpunten verschil op het bord niet terug te vinden waren. Gerben met zelfs 200 ratingpunten verschil speelde secuur en kwam niet in de problemen, een keurige remise was een feit.
Toen onze wedstrijdleider Theo een 3 om 3 niet nam (volledig tegen zijn natuur in) kwam hij in de problemen, verloor een stuk en was kansloos. De meest gelukkige speler was Han, die alle randen van het veld op zocht, over het randje ging en vervolgens door 1 zet diep de hand had moeten geven. De enige Hollander bij de Friezen verzuimde die simpele winst en het eindspel werd licht voordelig voor Han. Erik, veruit de speler met de zwaarste tegenstanders, hield in een spannende partij Kolk goed van zich af. Wat Kolk ook probeerde, Erik gaf geen krimp en behaalde een verdienstelijk punt.
Ook Arnoud, tegen de sympathieke Huitema, speelde een fraaie partij, ook hier als eindresultaat remise. Onze topper Alexander speelde weer zeer gedurfd, ad het moeilijk om de winst te realiseren. Maar toen Systma de remise-variant niet kon vinden, maakte Alexander het met een zeer fraai motiefje uit. Zowaar was de tussenstand 8-10 geworden, maar het resterende bord tussen Oege Dijkstra (echt waar, we speelde tegen Friesland) en Dallinga (ook een Fries?) was al tijden hopeloos. Maar onze Jan weet van geen opgeven en weet een kunststukje uit te halen door nar remise te spelen. Alexander toont op internet de simpele maar verrassende winst wel weer even aan voor de liefhebber. Al met al een verdiende nederlaag tegen een ploeg die zeker mee moet doen voor promotie naar de Ereklasse.
Het tweede team speelde geweldig tegen de koploper uit Salland. Fraaie winst was er voor Allard middels een geforceerde combinatie. Door een nederlaag van Clemence (zetje) en weer een overwinning van Harry tegen een speler met 150 ratingpunten meer! En een overwinning van Toon tegen de sterke Hendriks, bracht na de nederlaag van Jan de spanning weer terug. Na remises van Gerard (had moeten winnen), Gerrit, Stefan en Theo (had moeten winnen) waren alle ogen gericht op de laatste partij. Gert hoefde maar een remise te pakken die er ook inzat. Maar kwam er niet meer uit, verloor het ene stuk na het andere en verloor nog. Helaas 10-10, er had veel meer ingezeten. Over twee weken de massakamp tussen Harderwijk-DIOS. Een spannende wedstrijd voor wie nog in de problemen kan komen in de hoofdklasse en in de tweede wie er aanhaakt bij de subtop.