Verslag Heerenveen – DIOS Achterhoek 1

Mooie slotoverwinning voor DIOS.

In de laatste ronde van de Nationale Competitie moest DIOS uitkomen tegen Heerenveen. Als er met minimaal 13-7 zou worden gewonnen, was DIOS direct veilig, ongeacht de andere uitslagen. Daarentegen had Heerenveen juist een punt nodig om zich te plaatsen voor de nacompetitie en daarmee directe degradatie af te wenden.

Alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd waren daardoor aanwezig.

Het werd ook heel spannend, enerzijds omdat beslissingen lang uitbleven en anderzijds omdat gewonnen partijen niet werden gewonnen en verloren partijen niet werden verloren. De nodige blunders resulteerden er in dat uiteindelijk DIOS 3 winstpartijen scoorde en 7 remises; dus werd de wedstrijd tegen Heerenveen met 7-13 gewonnen.

Om 15.30u kwam het eerste punt binnen via een remise van Dmitri; hij speelde een prima partij tegen de sterke Johan Teake Dekker. Kort daarna remiseerde Jan, nadat hij in een zeer goede stand werd verrast door een slagzet.

Ap stond verloren, maar kwam toch tot remise, omdat zijn tegenstander een verkeerde afwikkeling nam. Na weer een remise van Arnoud, kwam de eerste winstpartij van Ben. Zijn taaie tegenstander dwong hem tot een uiterste krachtinspanning, maar de winst was verdiend.

De tussenstand was toen 4-6.

Frits maakte het helemaal bont; hij wilde iets forceren, maar dat leverde hem in eerste instantie een slechte stand op. Door handig tegen te spelen lukte het hem toch om een gewonnen stelling op het bord te krijgen. Uiteindelijk liet hij de winst liggen en moest met remise genoegen nemen.

Er volgden toen twee winstpartijen van Erik en Marcel. Erik speelde een prima partij, waarbij hij een uur lang met zeer weinig bedenktijd zijn partij moest afronden. Wij zijn dat van hem gewend en ook nu deed hij dit foutloos. Zijn goede stand resulteerde dan ook in een overwinning. Marcel stond al lange tijd een schijf voor, maar moest het eindspel secuur spelen om de winst binnen te halen; ook dat lukte.

De tussenstand was nu 5-11. Als de laatste twee partijen remise zouden worden, dan was de gewenste winst binnen. Han stond echter slecht, maar misschien zat er nog net remise in. Na een spannende periode van onzekerheid, kon hij toch remiseren.

Met de remise van Bert erbij werd de eindstand 7-13.

Achteraf bleek dat als gevolg van de andere uitslagen een 11-9 overwinning ook toereikend was geweest voor directe handhaving.

De feestvreugde was groot; deze werd enigszins getemperd toen de uitslag van de wedstrijd van DIOS-2  bekend werd. We hebben het seizoen afgesloten met een heerlijk etentje in Heerenveen.