Uniek: vier DIOS-teams in competitie, resultaten ondermaats

Een unieke situatie in de geschiedenis van DIOS, maar liefst 4 teams speelden afgelopen zaterdag in de landelijke competitie. Een succes voor de gehele vereniging, alleen jammer dat het resultaat zeer matig was.

Er komt een moment in de carriere van een topsporter dat je je gaat afvragen: moet ik stoppen op het hoogtepunt of stoppen op het dieptepunt. Zaterdag was duidelijk een dag waarop vele DIOS dammers (incl ikzelf)  zouden moeten stoppen. Het ene dieptepunt was nog erger dan het andere. Maar als je dan ‘s avonds weer thuiskomt geeft het thuisfront aan dat het maar een spelletje is en dat er veel erger dingen in de wereld gebeuren, maar volgens mij zeggen ze dat omdat ze niet de hele avond naast een chagrijnige dammer wil zitten.

Het derde team vormde duidelijk een uitzondering hierop. Het team uit Limburg!! (zeggen dat dammen een amateursport is met teams uit Limburg en Dokkum dat geeft duidelijk aan dat het in heel Nederland leeft) werd keurig aan de zegekar gebonden. Zonder bord 8, een 101 jarige topsporter waarvoor de reis toch te lang was, gingen de gebroeders (slimme)Vos snel te werk en beiden wonnen door een combinatie. Jan en Gerben (afgezakt naar het derde team) voegden er ook beide 2 punten bij. Stefan en Erik kwamen niet in de problemen en speelden remise. Wim, tenslotte, verloor, maar als je nog een een alles-of-niets partij wilt naspelen, neemt dan vooral deze partij. Prachtig onbevangen tegen de theorie, maar met een verwachte nederlaag. Eindstand  12-4 en een mooie tweede plaats op de ranglijst.

Het eerste team wil en kan ik eigenlijk niets over zeggen. Na twee slechte wedstrijden waarin we toch nog punten haalden, ging het nu helemaal mis. Na twee snelle overwinningen van onze grootmeesters Hendrik (mooie combinatie) en Alexander (forcing) leek het een eenvoudige middag. Harry kwam nooit in de problemen en voegde het 5e punt toe. Klaas die een slagwisseling verkeerd beoordeelde en een schijf en partij verloor, werd direct gecompenseerd door de in vorm zijnde Cor. Tussenstand 7-3. Wat er daarna allemaal gebeurde is te triest, Ap werd positioneel overspeeld door de veteraan Steensma. Erik, hopeloos uit vorm overkwam hetzelfde lot. Inmiddels 7-7. Arnoud kreeg ook geen winstkansen, en invaller Gert kwam nog heel ver, maar net niet ver genoeg voor een punt. Dan moest Han nog een punt zien te redden, hij was door een vrije partij een volledige schijf voorgekomen en winst leek een kwestie van tijd, Maar door een of ander vormcrisis lee hij niet op en liet het op een niet te winnen overmachtseindspel aankomen. Eindstand 9-11 voor Harderwijk, aspiratie in de vrieskist.

Het tweede team kwam ook niet ongeschonden uit de strijd tegen Dokkum. Het Dokkum’s verzet was hen te machtig. Hier zal Bert ook geen fijne middag gehad hebben, een Coup Royal behoort tot je zetjesbagage. Jan Vesters pakte wel de volle buit door simpele schijfwinst en partij winst.  Allard lette lang op, maar in het laat middenspel ging het toch mis, een verwoestende rondslag leverde nul punten op. De vier remises van Theo, Jay, Gerard en Cees waren verdiend. Dat betekende net als bij het eerste team dat Frank hier nog een punt moest zien te redden. In een vier om twee eindspel kwam hij ver, maar net niet ver genoeg, hetgeen een 7-9 nederlaag betekende.

Het vierde team was volledig van slag door het gemis van hun teamleider. Zo van slag dat zelfs een speler die bijna 65 jaar bij de bond is vergat om zetcontrole te doen , en dramatisch verloor (volgens de speler GK volledig te wijten aan het gemis van Allard). 

Zie foto hierboven, de sponsor die ons mooie vesten bezorgd, maar helaas dit keer geen punten.

Toen ook Toon en Theo Baks verloren, was de overwinning voor Harderwijk al bijna een feit. De granieten Bernard en de voortreffelijk spelkende Willie voegen verrassend er twee punten aan toe. Ook good-old Jan pakte de volle winst. Theo deed het ook prima tegen een veel hoger rating van zijn tegenstander, een prima remise. Clemens kwam de schijfachterstand niet meer te boven en verloor, eindstand 5-11 voor Harderwijk. Een tussenbalans geeft aan dat het eerst (3 uit 3), het tweede (2 uit 3) het vierde (2 uit 3) niet geweldig presteren, het derde voorlopig wel.

Over twee weken een nieuwe kans, hopelijk dan meer succes te melden.