DIOS start puntenrace

Mysterieuze zaken helpen DIOS dammers aan overwinning in de massakamp tegen Westerhaar.

Op de dag dat Sinterklaas weer voet aan land zette en heel Nederland in de ban is van de zwarte-witte pietendiscussie, moesten de DIOS dammers aantreden tegen Witte van Moort 2 en 3. Zonder toegangspoortjes en fouilleren konden we de speelarena in. Hier geen enkele discussie over zwarte en witte schijven, alles politiek correct. Overigens scoorden de zwarten (sorry, spelers met de zwarte schijven) 65% en de witten slechts 35% van de punten. Hoezo gelijkwaardigheid!

Uw verslaggever was dit keer naast de wedstrijdleider gepositioneerd zodat zijn persvrijheid enigszins aan banden was gelegd. Onderstaand verslag is danook behoorlijk gecensureerd.

Om te beginnen met het tweede team: er moet vermeldt worden dat Gerard een geweldige slagzet op het bord toverde die een schijf voordeel opleverde. Maar helaas door grote pech kon hij het niet afmaken. Van enig censuur is hier sprake, anders zou Gerard waarschijnlijk stoppen met onze mooie damsport. Tussendoor had Gerrit bewezen dat achterlopen, met dammen, gevaarlijk kan zijn en won zijn partij. Onze jeugdige debutant Harald Frieling gaf goed partij maar verloor op het eind. Dit hadden Clemens, Jan en Dirk al voorgedaan. Na wat remises van Gert en Toon, kwamen er toch nog twee overwinningen bij. Zowel Harry als Gerben maakten van een  goed opgezette partij een prachtige eindoverwinning. Helaas voor DIOS-2 net niet voldoende voor een gelijkspel.

Bij het eerste team gebeurde er veel meer dan alleen maar dammen, er waren allerlei vreemde gebeurtenissen. Dmitir trok zich van dit alles niet aan en verschalkte de zwakste schakel van Westerhaar met een simpele combinatie en zette ons op voorsprong. Marcel, daarentegen, ging volledig ongecontroleerd in de aanval en zag tot zijn schrik dat de tegenstander een fors slagzet uithaalde, die een dam opleverde. Had de tegenstander er nog een schijf tegenaan gegooid waren de problemen voor Marcel waarschijnlijk te groot geworden, al blijkt een computerprogramma na een 5-voudig offer de remise aan te tonen. In de partij wist Marcel de dam middels een fraai offer te neutraliseren en won het afspel.

Dan over Bert, als je maar uitvoerig over zijn constantheid schrijft neemt de adrenaline voor de volgende partij alleen maar toe. Tegen Schippers, die alles tot nog toe gewonnen had gaf Bert bijzonder goed partij en het eindspel gaf zelfs het voordeel aan Bert, maar niet voldoende voor de winst.  Tussenstand inmiddels 1-5.

Bij Han gebeurde iets bijzonder opmerkelijks, na ca 12 zetten had de tegenstander nog slechts een klein halfuur over. Na veel rumoer en onrust bleek de klok van zijn tegenstander veel te snel te lopen. Dit moest door een persoon, genaamd arbiter, hersteld worden. Dit ging, net als de rest van het functioneren van de arbiter, zeer moeizaam. Uiteindelijk werden we het eens en de partij kon verder. Na een positionele laveerpartij werd de remise een feit.

Ap trof eindelijk eens geen topper, nam een sterke hekstelling, maar moest op het eind nog tevreden zijn met een punt. Over Frits valt niet veel te zeggen, we zijn blij dat hij teamgenoot is, niet voor de punten maar voor de psychologische ondersteuning. Tegen Hoopman werd hij hardhandig van het bord gezet in een alles of niets partij. Zou het dan weer mis gaan?.

Dan onze nestor, net bekomen van een geweldige feestdag naar aanleiding van zijn 80e verjaardag. Rekenend alsof het de rekening was van zijn party, ging hij de strijd weer aan. Met beperkt zicht wist hij zijn tegenstander te verleiden tot een doorbraakcombinatie. Jan had het beter doorgerekend, de doorbraak kwam er niet en het schijfje meer was voldoende voor de winst. Inmiddels 5-9 en de punten komen eraan. Dat Erik nog een punt gehaald heeft mag een wonder heten, hij liet zich niet naar de slachtbank leiden, dit terwijl de avond ervoor hij nog behoorlijk in aanraking is gekomen met een damhert. Waarbij de damhert behoorlijk van slag was. Ik vraag u te raden wat Erik bestelde tijdens het eten na de wedstrijd……

Arnoud mocht het opnemen tegen de ex-russin Altsjoel. Een dame die  over een paar sterke vleugels beschikt en het vuur bij Arnoud aan de schenen lag. Arnoud raakte er niet opgewonden van en wist de remise veilig binnen te brengen. De eerste overwinning was een feit. Als laatste, zo hoort het ook, was de wedstrijdleider nog bezig. Theo die er van overtuigd was dat iedereen goed achter de borden zat, waar iedereen het zeker niet mee eens was, speelde weer stoïcijns zijn vaste spel. Zijn tegenstander Miksa, van poolse afkomst, was hier niet echt mee tevreden. Toch kwam hij behoorlijk in het voordeel, maar Theo speelde steeds de beste verdediging en zodoende kwam de eindstand op 8-12.

Helaas geen dubbele overwinning, maar toch winst voor de DIOS-dammers in de massakamp tegen Westerhaar 19-21.

De volgende wedstrijd komt Huizum uit Leeuwarden op bezoek, een ploeg die in het bovenste gedeelte van de ranglijst verblijft. Het tweede team gaat de eerste punten binnenslepen ten koste van Hartholt Olie uit Heino.