DIOS Achterhoek 1 verliest van Nijverdal, maar kan de nacompetitie nog ontwijken

In de 10e ronde van de Nationale Competitie kwam Nijverdal op bezoek in Beltrum. Tegen de 4 beste spelers van damclub Nijverdal 4 punten pakken en dan nog verliezen; dat mag niet gebeuren. Toch overkwam dit DIOS Achterhoek 1 vanmiddag in de thuiswedstrijd tegen Nijverdal.

Na een half uur spelen kwam Arnoud een schijf voor tegen internationaal grootmeester Artem Ivanov; het was echter een weloverwogen offer van de Ukraïner. Hij won de schijf spoedig terug en een uur later had hij ook de winst te pakken.

Na twee remises van Theo en Han, won Erik van de sterke Rienk van Marle. Erik speelt een super seizoen en bezet, met nog een ronde te gaan, de tweede plaats op de individuele topscoreslijst van de Hoofdklasse A.

Bij de stand 4-4 sloeg Nijverdal weer hard terug. Eerst trapte Harry Vos in een zetje, met als gevolg direct verlies. Daarna moest Ap het onderspit delven tegen de sterke Gerrit Boom.

Na remise van Jan, rondde Dmitri fantastisch af naar winst tegen de sterk dammende Bill Neven.

Bij de stand 7-9 in het voordeel van Nijverdal leken de twee resterende partijen slechts remise op te leveren, maar het werd nog erger. Jay kwam niet onder de druk van z’n tegenstander uit en moest capituleren. Daarna bracht de remise van Bert de 8-12 eindstand op het scorebord.

In tegenstelling tot de vorige ronde, verloren de concurrenten van DIOS voor de nacompetitie, deze ronde wel. Hierdoor heeft DIOS het ontwijken van de nacompetitie volledig in eigen hand. Als over twee weken in Mildam met 13-7 wordt gewonnen van Heerenveen, is DIOS direct veilig, ongeacht de andere uitslagen.

DIOS zal in Heerenveen echter een tegenstander treffen die er alles aan zal doen om een punt te pakken, waardoor zij juist in de nacompetitie terecht komen, in plaats van rechtstreeks te degraderen.