Degradatie komt nabij…..

 

DIOS Achterhoek verliest cruciale wedstrijd

Je hebt van die seizoenen waarin alles tegenzit: de damschijven zijn niet rond, de zwart-witte kleur is niet goed, het speellokaal te donker, de tegenstander onsympathiek, een weigerende klok, een afgaande telefoon, de arbiter is een thuisfluiter of er wordt gewoon slecht gespeeld.

Dit seizoen is zo’n seizoen.

Afgelopen zaterdag werd er ondanks het uitermate gevaarlijke weer toch gedamd door het eerste team tegen de dolfijnen uit Harderwijk. Het tweede team had vrijaf, omdat de tegenstander vanuit Hoogeveen niet fatsoenlijk in Beltrum kon komen. De wereldstad Beltrum bekend om zijn slipjachten (een ieder van ons had in het verkeer ook last van slippartijen) en om zijn Survival-run. Naast de 1500 deelnemers hieraan kwamen er ook nog 10 spelers survivallend over de weg naar het zorgcentrum (ja, ja DIOS dammers, deze psychische zorg kunnen we de komende tijd in verband met de aanstaande degradatie goed gebruiken).

Dan de wedstrijd die een halfuur later begon, zodat iedereen ontspannen aan de wedstrijd kon beginnen, te ontspannen zoals kort erna al bleek. Ondanks de waarschuwende woorden van de wedstrijdleider ging er toch spontaan een telefoon af. De arbiter wist het ook allemaal niet meer en vroeg aan dolfijn Kees wat hij zou beslissen. Kees hield wijselijk zijn mond dicht en de partij van Bert werd verloren verklaard, wat een waardeloos begin van zo’n belangrijke wedstrijd.

Maar de veerkracht van de Achterhoekers is ondanks de ranglijst zeker niet te onderschatten, na een zeer solide remise van Theo zette Arnoud de ploegen weer naast elkaar, de tegenstander werd verrast en stond zomaar een schijfje achter. Arnoud liet zich dit visje goed smaken en de 3-3 was een feit. Toen Marcel, die binnenkort naar de USA vertrekt, een zeldzame fout beging zag het er slecht uit. Het dolfijntje uit het Meer (sorry: van de Meer) had te weinig tijd om het door te rekenen en speelde het anders. Ondanks een bijzonder spannende partij werd het remise, een tegenvaller.

Jan Dallinga, dit seizoen toch steevast met een goed begin, liet zich onnodig van het veld drukken en Elgersma profiteerde optimaal. Wederom was DIOS achterop geraakt 4-6. Ook Dimitri kon het ratingverschil dit keer niet in punten uitdrukken. Complimenten aan hem dat hij deze morgen vroeg uit Hamburg was komen rijden, terwijl wij allemaal over een korte afstand al klagen. Na wel een spannende en kansrijke partij zat de winst er gewoon niet in. Toen Frits voor het eerst dit seizoen wist te winnen, en een beetje aan zijn zelfvertrouwen schaafde, leek er toch nog een verlenging in de hoofdklasse in te zitten. Overigens was de tegenstander Schaafsma wel zo sympathiek om aan de zege van Frits mee te werken. Tussenstand 7-7. En toch Ap ook nog eens tegen de veruit sterkste speler van Harderwijk, Kuijvenhoven, met secuur spel toch een punt wist te bemachtigen leek het nog goed te komen. Ap, die zich helemaal groen en blauw gerekend heeft mag hierdoor rekenen op een blauwe vermelding op het internet.

Echter onze halve finalist bij het Kampioenschap van Nederland Erik, en tot nog toe de rondeteller door alleen maar remise, speelde te star en werd door van de Star naar het slagveld geleidt. Helaas was de nederlaag niet meer te voorkomen. De laatste kans ligt dan bij Han, die een op papier minder sterke speler trof. Maar wat hij ook probeerde, het voordeel was er lange tijd, maar het was niet voldoende voor de winst. Sterker nog, in het eindspel was het Han die de remise moest forceren en daardoor de eindstand op 9-11 bepaalde.

Helaas zal DIOS het komende seizoen een divisie lager uitkomen waarbij de praatjes van een kampioenschap er al weer zijn. Ondanks de lage stand op de ranglijst blijft de sfeer en teamgeest goed. We winnen samen en verliezen samen.

Nu nog een keer opladen voor de derby van het oosten tegen de koploper DUO uit Doetinchem.