Beide teams naar middenpositie

DIOS ACHTERHOEK-TEAMS BELANDEN IN DE middenmoot
Bovenstaande titel is natuurlijk voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het eerste team maakt een geweldige sprong vanuit de degradatiezone naar de middenmoot door een 7-13 overwinning op Huizum en het tweede team verdwijnt vanuit de subtop naar de middenmoot door een 7-13 nederlaag tegen de reserves van Wageningen.
Onderweg, alleen in de auto (dat krijg je ervan als je zo over je teamgenoten schrijft), op een vrije zaterdag voor een potje dammen naar Leeuwarden, moet je alweer nadenken hoe voorzichtig je de woordkeuze van het verslag moet afwegen. Na het verslag van vorige keer kreeg de schrijver vanuit het bestuur een reprimande dat er wat positiever over de wedstrijdleider geschreven moest worden.
De hele week hierover nagedacht en goed voorbereidt met een positieve grondhouding blijkt onze wedstrijdleider ziek te zijn (toch niet van het geschreven stukje?). Hoe moest het deze wedstrijd goed komen zonder de opdrachten die een ieder elke keer ontvangt van Theo, of kwam het juist goed zonder de opdrachten………………….. Uw schrijven besloot het team slechts 1 opdracht mee te geven: Aanvalluh!!
In het clubgebouw “Ien en Mien”, hetgeen Een en Gemeen in het Nederlands betekent, waren we gewaarschuwd. Ook de arbiter had ons gewaarschuwd voor de telefoons, maar er ging er slechts maar eentje af, die van de arbiter zelf!!
Dan naar de belangrijke wedstrijd, waarbij het motto aanvallen op veel borden goed te zien was, we vlogen er zonder angst vol in.
Dit gebeurde bij Dimitri niet, hij trof Schotanus als tegenstander en dat was een salon-remise. Frits had een zwaar gewicht als tegenstander, maar trok vol in de aanval. De sterke Tjalling van de Bosch (niet voor niets de ex-sterkste man van Nederland) speelde scherp tegen en Frits werd gedwongen tot een fraaie combinatie die de tweede remise op het bord bracht. Een zwaar bevochten punt.
Met op 7 borden een hogere rating moest vandaag gewonnen worden. Erik, die tegen de toernooitijger Terpstra speelde wist dat zijn opdracht simpel was. Er kwam dan ook een simpele 3 om 3 doorbraak met winnend eindspel op het bord. Tussen alle drukke werkzaamheden door hield Han het simpel, een licht voordelige stand tegen invaller Nagel leidde naar een rustige remise.
Wat moet je over de speelsterkte van Alexander schrijven. Een psycholoog. Terechtkomend in een lastige positie (eindspel met een schijf minder had de uitkomst kunnen/moeten zijn) speelde hij niet de sterkste zetten, maar wel de zetten met het meeste risico. Tegenstander Visser raakte van slag, kon het extra visje niet vinden en verloor ook nog. Toch fijn zo’n sterke topper in je midden die ook nog eens alle risico’s durft te nemen. Tussenstand inmiddels: 3 – 7.
Gerard, opgetrommeld als invaller, had de zeer moeilijke taak om topper van de Pal af te stoppen. Respect voor de partijopzet waarbij Gerard ten volle in de aanval trok (zoals door de schrijver was opgedragen), maar van de Pal zette Gerard onder hevige druk en kon de oplossing niet meer vinden.
Toen ging DIOS helemaal los, met prachtige overwinningen. Ap, weer terug van weggeweest, had ook goed opgelet en liep Bouma volledig onder de voet. In een acht om acht stand was het compleet uit. Arnoud, ook van overtuigd dat hij moest winnen kwam op het juiste moment met een klemzet, er kwam nauwelijks nog een eindspel op het bord. Ook de nestor Jan, speelt als een jonge God. Drukte zijn tegenstander volledig van het bord en maakte het bekwaam af. Inmiddels hadden we al 13 punten en was de overwinning een feit. Dat Bert verloor was jammer en alleen voor de statistiek, alhoewel hij lange tijd in de partij het beste van het spel had, greep hij onder tijdsdruk mis, verloor een schijf en de partij. Het tweede team redde het bij lange na niet, als je van de tien partijen er geen weet te winnen win je natuurlijk nooit. Dit keer nederlagen van Gerrit, Allard en Toon.
Over twee weken wacht het eerste de topper tegen DC Fryslan (kampioenskandidaat) en het tweede treedt aan tegen ook een kampioenskandidaat Salland. Eens kijken waar we na de 5e ronde staan.