Tussenbalans, na vier ronden bondscompetitie, positief voor DIOS

Dammen is een sport die al voor de middeleeuwen uitgevonden is, en door ridders (en niet door jonkvrouwen) beoefent werden. Huidig is het nog immer een tijdloze sport waarin gelukkig ook steeds meer (jonk) vrouwen actief mee zijn. Dat er gelukkig ook weer steeds meer jongeren het fysieke dambord herkennen is een goede ontwikkeling. Helaas ondervond ons derde team de kracht van de jeugd en werd door de jonkies op een kansloze nederlaag getrakteerd. Gerrit was een uitzondering, niet onder de indruk was van de jeugdige, vrouwelijke damfee, hij wist deze met een 3 om 3 doorbraak te overwinnen. Theo kon ook nog overeind blijven middels een remise. De rest werd hardhandig van het bord gezet door veelal jonge spelers. Jammer voor DIOS-3 maar mooi om te zien voor de damsport. Na vier ronden (en voor het vierde team na twee ronden) is het tijd voor een eerste analyse. Het vierde team kende een zeer eenvoudige middag in Wageningen. Er stond maar een partij geregistreerd in Toernooibase en laat dat nou uitgerekend het enige verliespunt zijn. Harry had langdurig een betere stand, maar na een tijdelijk offer was remise het hoogst haalbare. Alle andere spelers: bedankt voor jullie bijdrage en bedankt voor al die mooie punten. 15-1 winnen zal niet elke keer gebeuren .Een mooie gedeelde koppositie. Gezien de kracht van dit team verwacht ik een nek-aan-nek-race met derbygenoot DUO.

Het tweede team, met als opdracht handhaving, lijkt hier voorlopig redelijk in te slagen, met 3 punten uit 4 wedstrijden. Gezien de partijen lijkt het me een terechte 8-8 tegen Hoogeveen-2. Gerard kan het bovenstaande over vrouwen-dammen  bevestigen en werd er door Lisa Scholtens naar de afgrond gebracht. De invallers van het eerste team die vorige keer verloren, redden nu het tweede team, door overwinningen van Klaas en Gert werd de nederlaag van Jay gecompenseerd. Jay had een zeer sterke speler tegenover zich, die zich lange tijd in het Hoogeveense damtoernooi in de bovenste regio’s gehandhaafd had. Een twee om twee met doorbraakmogelijkheden werden Jay fataal. Theo en Bert hadden lange tijd enig voordeel, maar dit verwaterde aan het eind. Vermeldingswaardig is ook de zeer sterke remise van Frank, tegen Bosker, een speler met 1200 + rating en jarenlang een eerste tientalspeler van Hoogeveen. Dan tenslotte nog het eerste team. Een belangrijke middag voor deze heren: moeten we verder naar beneden kijken of is er nog een plekje in de subtop te verdienen. Voor ‘t eerst waren beide teams (Huissen-2 en DIOS Achterhoek-1) op volle oorlogssterkte. Er waren zelfs spelers die ongeveer 20 uur reizen er voor over hebben om in dit geweldige, sterke, grappige, eigenzinnige, ik-weet-alles-beter team te mogen spelen. Hulde voor sponsor en taxi van Tongeren. Bij het openingswoordje van de voorzitter van Huissen-2 werd gememoreerd aan de enorme afstand tussen Huissen en de Achterhoek, of het hier om kms ging of over de krachtsverhoudingen was mij niet duidelijk. Ook was de voorzitter tevreden als zijn team 2x zoveel punten zouden halen als de vorige wedstrijd. En zijn teamleden (in tegenstelling tot de DIOS spelers) luisterden wel naar hun wedstrijdleider en scoorden inderdaad 2x zoveel punten namelijk 8. Hetgeen dus zegt dat de uitslag 8-12 voor DIOS Achterhoek werd.

Hendrik had een zeer comfortabele middag, hij kreeg alle belangrijke velden na een drie om drie in handen en winst was een kwestie van tijd en die kwam er ook. Erik, in een enorme sportief dal, althans dat dachten wij, gaf aan hoogstwaarschijnlijk een schijf te verliezen, maar door een onoplettendheid van zijn tegenstander resulteerde dat in schijf en partij winst. Cor en Arnoud kregen geen echte grip op hun tegenstanders en moesten met remise tevreden zijn.

Dimitri, ruim twee jaar niet gespeeld, bleef volledig gelijkwaardig, evenals Harry die wederom een sterke speler neutraliseerde (maar langs het randje van een nederlaag ging, zie toernooibase) en Alexander die dit keer niet de winst uit de hoge hoed wist te toveren brachten de tussenstand op 5-9. Han, dit keer met een nadelig randschijvenspel had het lastig maar wist ternauwernood het 10e pnt te scoren. Gelukkig is in deze sport (in tegenstelling tot hetgeen ik in de eerste alinea noemde) de leeftijd vrij hoog en beginnen de eerste lichamelijke ongemakken een rol te spelen. Frits die remise aanbood, was verrast dat er geen reactie kwam, echter Theo had het niet gehoord, waarna er doorgespeeld werd en Frits wederom wist te winnen. De verliespartij van Ap, tegen de sterkste Huissen-speler, was voor de statistieken, maar voelde niet fijn. Voorlopig nestelt DIOS zich in de subtop en zal de eerstvolgende wedstrijd, tegen het altijd gevaarlijke DUO bepalend zijn voor de positie op de ranglijst.