Puntenregen voor de DIOS-dammers

Bij de tweede ronde van de nationale damcompetitie scoorden de dammers van DIOS er vrolijk op los. Je ziet duidelijk de invloed van de versterkingen die dit jaar bij het eerste team gekomen zijn, ik zie ook bij de overige teams goede positionele standen die ik de laatste jaren zelden zag. Bij winnende teams horen natuurlijk ook winnende coaches, complimenten aan onze teamleider oftewel het opstellingsbrein. Weken van puzzelen, analyseren, berekenen, herschikken leiden tot de meest fantastische (of fantasieloze) opstellingen. Echter de resultaten mogen er zijn. Wel vervelend dat het nu juist in zijn eigen team niet geleid heeft tot een tweepunter.

Het eerste team moest aantreden tegen de zeker niet zwakke dammers van Huizum uit Leeuwarden. Alexander was de eerste die een overwinning binnenhaalde. Nadat tegenstander Kooistra een tijdelijk schijfoffer wilde terughalen, zorgde Alexander er voor dat dit gepaard ging met vreselijk terreinnadeel, een korte forcing bracht  de 2-0 op het gloednieuwe scorebord (waarvoor dank). Een soort vergelijkbaar verhaal kan van Arnoud gezegd worden, tegen de sterkste man van Nederland (in ieder geval niet op het dambord) gebeurde hetzelfde. Ook hier was er een tijdelijk offer, maar de verloren schijf kwam niet meer terug, sterker nog er volgde ook een gratis doorbraak, 4-0. Hendrik is een speler die je als trainer heel graag in je team wilt hebben, die kunt je om een boodschap sturen in de wetenschap dat de uitvoering perfect zal zijn. Zo ook zijn opdracht om de Huizumse topper van der Pal op remise te houden. Na 40 zetten was de missie geslaagd. Vervolgens was het de beurt aan ons supertrio, Bas stond aanvallend prima, na de vereenvoudiging van Bouma stond hij nog beter en toen Bouma blunderde was het 7-1. Ook bij Pim zag je het al mijlenver aankomen. Een mooie complexe stand die de Friese Vries nooit allemaal heeft kunnen doorzien, dat bleek: een offer maakte een versneld einde aan de partij. Dik was ogenschijnlijk niet geheel tevreden over zijn partij. Ondanks de winst, dit kenmerkt natuurlijk de echte prof (altijd perfecte prestatie willen neerzetten), kwam de eindspelkennis nog goed van pas en de twee punten ook. Een forse score zat er inmiddels wel in. Han, zeker nog niet warm-gedraaid dit seizoen was al van slag tijdens de fietstocht naar de speellocatie. Diverse idioten (na later bleken dat clubgenoten te zijn) claxonneerden hem bijna op kop van de fiets. Na een matige opening gaf invaller Feenstra hem de mogelijkheid de belangrijke velden in bezit te nemen. Ondanks dat het verzet nog wel wat beter had gekund was de overwinning terecht. Invaller Gert had de taak om Nagel op remise te houden, lange tijd leek het allemaal enigszins penibel, maar een echte kans zat er voor de vingervlugge Nagel niet in. De eindstand (waarbij er remise gegeven werd) zag er voor Gert erg goed uit. Tenslotte was onze jongste bezig tegen Huizums oudste, maar zeker niet de minste. Frank speelde een standaard aanvalspartij, maar werd verrast door een wederzijdse doorbraak. Geleidelijk aan werd de overmacht te groot waarbij het ook nog even onrustig werd toen Frank beticht werd van een fout slag. Frank bleef rustig en had gelijk, maar de punten gingen naar Schotanus. Eindstand 15-5 voor DIOS dat daarmee na twee wedstrijden in de top van het klassement blijft meedoen.

DIOS-2 moest aantreden tegen Nijmegen, beide teams hadden de eerste wedstrijd gewonnen en het zou een spannende wedstrijd kunnen worden, en dat werd het ook. Klaas had met Buijs een gelijkwaardige tegenstander, zo verliep de partij ook, met een schijfje in het eindspel achter was de remise een feit. Bert had de kopman van Nijmegen goed onder controle, het ratingverschil van een 140 punten was niet zichtbaar en met een ietwat voordelige 6 om 6 werd de vrede getekend. Harry kwam deze middag tegen Kees Hazen erg goed weg, in een lastig spel had Hazen door een tijdelijk offer schijf en partijwinst kunnen realiseren, gelukkig voor Harry en DIOS werd dit tijdens de partij niet opgemerkt en bleef het 1-1. Gerard en tegenstander Migchelbrink hadden teveel of te weinig respect voor elkaar en voor de damsport, het werd een bloedeloze remise. Ook Theo zat voor een punt deze middag in de zaal en na veel laveren kwam deze er ook. Inmiddels 5 remises, zou het dan een 8-8 worden?. De kans, moest gezien het ratingverschil, van Jay komen. 300 punten verschil moest een overwinning zijn. Jay speelde geduldig, behield constant het voordeel en maakte het rustig af. Dan Gerben, de kopman van DIOS, beter bekend van het programma Idioten op de Weg had een deel van zijn energie verspeeld aan het nutteloos irriteren van uw fietsende verslaggever. Dit gebrek aan energie zag ik ook duidelijk terug in de partij, constant achter de feiten aanlopen kwam hij in een wurgend eindspel en verloor kansloos. 7-7. De druk lag bij Chris, moest hij alle risico nemen om te winnen of voor zekerheid gaan voor een punt?. Lange tijd stond Chris beter maar uiteindelijk moest hij secuur spelen om het 8e punt veilig te stellen. Met 3 uit 2 staat het team mooi in de subtop.

Het derde team is helemaal los, de dammers uit Raalte werden volledig afgeslacht, alhoewel het hier en daar niet tegen heeft gezeten. Jan Huisjes beet het spits af en strafte de blunder af met een combinatie naar dam 2-0. Jaap vloog, alsof hij op zijn racefiets zat, naar voren en trok ten aanval. De diepste schijf werd aangevallen maar Jaap had verder gekeken en combineerde naar dam. Harry had tegen Voet een gelijkwaardige opponent, beiden vochten om het centrum. Voet kreeg een teenlengte voordeel maar remise was het eindresultaat. Allard ging al op de 16e zet in de fout en liet zich  zomaar een schijf ontfutselen, dan is zijn motto alles maar op een combinatie te spelen. En zowaar het had nog resultaat ook, doorbraak naar dam en een mooie eindslag voor twee punten. Stefan kam ook niet echt in de problemen, behaalde keurig de remise op het moment dat het nodig was. Jan had de lessen aanvalsstand zonder randschijven goed doorgewerkt, een overweldigende stand werd keurig naar de winst geleidt. Ook Erik kende geen problemen 1-1. Tenslotte speelde Pascal allang een gewonnen partij, maar zorgvuldigheid was noodzakelijk. Gewoon simpel elke keer de sterkste zet en de overwinning was volkomen verdiend, eindstand: 13-3 met een eerste plaats op de ranglijst.

Volgende ronde wacht DIOS-1 de lastige uitwedstrijd tegen Nijverdal, het tweede team heeft nog een appeltje te schillen met Asten (dat vorig jaar het derde team dwarsboomde in de nacompetitie) en het derde en vierde mogen het opnemen tegen elkaar waarbij de punten zeker in Eibergen zullen blijven.