Oorkonde/Lid van Verdienste na succesvolle dammiddag DIOS Achterhoek

Afgelopen zaterdag werd de 10e ronde van de damcompetitie gespeeld, voor alle vier de DIOS-teams een thuiswedstrijd. Na een succesvolle middag met drie gewonnen wedstrijden en 1 nederlaag werd de laatste thuiswedstrijd afgesloten met een, door onze thuisbasis “Grenszicht” prima verzorgde, buffet. Belangrijker dan het wedstrijdverslag is te vermelden dat Gerrit reeds 65 jaar lid is van de KNDB. Zijn eerste en ook laatste wedstrijden vertoonden veel gelijkenis, beiden tegen Laren, beide met twee schijven voor maar dit keer remise (de allereerste keer een nederlaag). Daarnaast was er een oorkonde voor Cor, die inmiddels 60 jaar lid is van de bond, een plezierige teamspeler genietend van het leven. Tenslotte werd onze secretaris Paulien bevorderd tot Lid van Verdienste en dat is volkomen terecht. De drijvend kracht achter DIOS Beltrum en al jarenlang secretaris van DIOS Achterhoek, en daarnaast offert zij zich op de zaterdag op als arbiter: streng doch rechtvaardig. Paulien bedankt en ga zo door!! Ook een groot compliment aan onze wedstrijdleider Theo, die in de huidige tijd 4 voltallige teams op de been wist te brengen, een topprestatie.

Dan toch ook nog maar even iets over de wedstrijden. Te beginnen met het derde team, nog steeds in de race is voor een eventueel kampioenschap of nacompetitie. Dammend Tilburg werd met ruime cijfers verslagen. Na een 2-0 voorsprong (door een speler te weinig) volgde Toon Baks met twee punten erbij en na een handje vol remises volgden nog twee overwinningen van kopman Gerben en multi-invaller Frank. Eindstand 12-4. De laatste ronde zal alles-of-niets worden. Drie scenario’s: kampioenschap, nacompetitie of met lege handen, een spannende zaterdag in Eindhoven. Het vierde team trad aan tegen Laren, normaliter een maatje te groot voor hen. Ook dit keer volgde de ene  na de andere combinatie. Dit terwijl er ook zeker mogelijkheden geweest zijn om zelf middels een combinatie te winnen, zie analyse Alexander. Uiteindelijk was jubilaris Gerrit die de eer redde, kortom de 1-15 nederlaag was zwaar geflatteerd. Het tweede team speelde met en tegen Huizum-2. Ook hier bleef bord 8 vrij. Alleen Jan bleef aan de verkeerde kant van de score. Bert won, had natuurlijk al veel eerder middels een simpel zetje moeten winnen, Theo haalde zijn eerste overwinning dit seizoen binnen. De DSV tandem Chris en Gert denderde door middels twee overwinningen. Gerard en Stefan voegden er twee punten aan toe, ook hier een 12-4 overwinning. Een prima plek in de middenmoot voor het eerste jaar in de eerste klasse.

Het eerste team kreeg Huizum op bezoek, dat na een zwakke start in de winning mood was. Jan Adema, tegenstander van Alexander de Grote,  zag op z’n bord twee mooie kroketten en was daardoor zo afgeleid dat Alexander een schijfje verorberde, restant van de partij laad zich raden. Erik verslikte zich bijna tijdens het eten, maar zeker niet tijdens zijn partij. De 400 ratingpunten verschil kwam uiteindelijk op het scorebord. Ook Arnoud is op dreef, het puntje van de Nagel ging niet door, met schijfwinst en een totale omklemming werd het Sietse teveel en de overwinning van Arnoud was terecht. Een tussenstand van 6-0 beloofde veel. Jay, die net als zijn tegenstander op het laatst in het eerste moest invallen, kwam niet in de problemen, remise was een feit. Harry had de oud-strijder Schotanus als tegenstander, een boeiend gevecht die door de nestor fraai naar winst gevoerd werd. Jubilaris Cor had in Bouma een gelijkwaardige tegenstander, remise is dan niet verrassend. Frits had een zwaargewicht als tegenstander, probeerde hem het Bosch in te sturen, maar slaagde niet in zijn missie. De knock-out kwam er niet en het puntje was binnen. Topper van Huizum van der Pal kreeg als tegenstander de reuzendoder van der Zee. Geen moment in de problemen, de veilige remisehaven werd bereikt. Ap speelde een van zijn beste partijen deze middag, bracht Poot fors in de problemen, zoveel zelfs dat simpele winst er had moeten komen. Ap liet hem ontsnappen maar bracht wel het elfde punt binnen. Han, wel vaker als laatste bezig had een bijzonder lastig eindspel op het bord. Wisselende kansen van remise naar nederlaag en weer naar remise. Uiteindelijk werd de eindstand op 12-8 gebracht. Voor het eerste rest mogelijk nog een derde plaats, het tweede speelt de competitie rustig uit in Borne, het derde de alles of niets wedstrijd en het vierde gaat toch nog proberen in Kampen het eerste wedstrijdpuntje binnen te halen.

Na afloop was het buffet prima, sterke verhalen en sterke drank waren er volop. Bussen vol supporters, damhooligans die de grensstreek onveilig maakten, het bleef nog lang onrustig en dat allemaal voor een enkel potje dammen. Mochten er nog geinteresseerde dammers in de regio zijn sluit u dan aan bij deze mooie vereniging en het geeft u een zeer gezellige (mid)dag.