Onvolledige DIOS-teams pakken toch de punten.

Voor ‘t eerst in de DIOS geschiedenis is het afgelopen zaterdag helaas niet gelukt om alle vier teams volledig achter de borden te krijgen, ziekte, politiek en andere onduidelijke redenen lagen hieraan ten grondslag.

Zelfs bij het vierde team spontaan een nieuw lid Rob Broekman die direct voor de leeuwen werd gegooid met een tegenstander van ruim 1000 ratingpunten. Rob speelde een prima positionele partij waarbij in het laat middenspel een gemene valstrik werd gezet waarin er een schijf en de partij verloren ging. Maar alle vertrouwen dat ook hij de punten nog wel gaat pakken. Verder moet je bij het vierde team de uitstekende prestatie van Gerit van Wijk vermelden. Een tegenstander die dubbel zo grote rating heeft, Gerrit raakte er niet van onder de indruk en speelde keurig remise. Het zou overigens het enige bordpunt zijn deze middag. De overwinning van Hartholt Olie was dan ook volkomen terecht. Het derde team, nog volop in de race voor kampioenschap/promotie, zag zijn koppositie verloren gaan aan DUO-2. De verre reis naar Limburg eiste zijn tol, verder dan een gelijkspel kwam men niet, waardoor ze voorlopig in de wachtkamer komen te zitten, maar met nog twee ronden te gaan is alles nog open. Jaap opende de score door een twee om drie en afspel was simpel. Ook Gerben had maar drie minuten nodig (gelukkig voor hem niet zo’n verre reis), een damcombinatie en de punten waren binnen. Jan is dit seizoen nog niet erg op dreef. Na de Gerben-zet (achterloop) werd zomaar een schijf verloren, Jan kwam er niet meer aan te pas. Cees kwam met een vlakke partij tot remise, hetgeen nog steeds een voorsprong gaf (3-5). ook Theo nam geen risico’s en verdiende daarmee een punt. Voor Joop waren de druiven zuur, op z’n 50e zet was de tijd op, wellicht had de remise er wel ingezeten, dit bracht de tussenstand op 6-6, de druk nam toe. Erik die zich op het laatste geografisch moest aanpassen, van eerst naar Drenthe, maar dan later toch naar Limburg hield het oppervlakkig zodat de remise te verwachten was. Alle ogen waren gericht op een van de kopmannen Harry, met een fraaie combinatie een schijf winnen was prachtig, maar Harry kreeg de winst niet rond en moest berusten in een vervelende remise wat de eindstand op 8-8 bracht.

Het tweede team, waar onze wedstrijdleider alles voor aan de kant probeerde te zetten, moest onverwachts met een mannetje minder spelen, Klaas was niet te vinden en zijn bord bleef leeg, een vervelende achterstand in voor beide teams een o zo belangrijke wedstrijd voor de bepaling van eventuele degradatie/nacompetitie. Hijken-3 dit keer zwaar versterkt, zelfs spelers met bijna 1300 rating waren opgeroepen. Maar de damtijgers van DIOS haalden alles uit de kast en dat zou leiden tot een zwaarbevochten 7-9 overwinning, hetgeen handhaving in de eerste klasse betekend. Nadat Jay verloren had, aangezien hij niet op de hoogte was van de kwaliteit van zijn tegenstander (jarenlang eredivisionist bij Twente’s Eerste), kwam de ommekeer van de wedstrijd van Allard. Onze sponsor die op het laatst overgeheveld werd van het eerste naar het tweede speelde een waanzinnige partij. Een partij die geen enkel computerprogramma kon waarderen, maar Allard bleef attent, vanuit een gewonnen stand naar een verloren stand en op het laatst toch weer toeslaan, respect!!. Maar toen Theo verloor, waarschijnlijk van slag door dat ze een speler tekort kwamen, zag het er toch weer donker uit. Maar supersub Frank raakte in een wirwar van plakkers het overzicht niet kwijt. Tegenstander Koning wel, de stand was   6-4. Natuurlijk moet ik even vermelden dat mijn teamgenoten van DSV Sinderen vandaag het verschil maakten. Zowel Chris als Gert hadden geduchte tegenstanders waarbij het er lange tijd niet naar uitzag dat het evenwicht verbroken werd. Maar ik ken beide heren als echte doorzetters, waar de ene sterke zet, de andere volgde en beiden pakten de volle buit, waarbij de tussenstand op  6-8 kwam. Dat Bert de gewonnen  stand niet tot winst wist te leiden was voor hem vervelend, maar voor het team was het het belangrijkste punt de 7-9 winst.

Het eerste team, ook aantredend tegen Hijken wist van tevoren dat er met slechts 9 mensen kon worden aangetreden, maar zoals ook in het voetbal komen er oerkrachten los die dit compenseren. De tegenstander van Alexander werd geknipt en geschoren, hetgeen niet verwonderlijk is als je Knipper heet. Het gedurfde spel bracht hem al snel op een gedwongen schijf-achterstand en de opgave volgde direct. Invaller Gerard kun je voor een boodschap sturen, zonder een enkel risico pakt hij gewoon het punt waarvoor de wedstrijdleider hem gevraagd had. (en dat tegen een Keizer).Harry had een tegenstander die een maatje te Groot voor hem was. De ongeslagen seizoenstatus ging overigens onnodig eraf. Zelfs in de mindere stand was de remiseforcing aanwezig (zie toernooibase). Cor had bijna reen kopie van een van de vorige partijen op het bord, moest in het laat-middenspel oppassen, maar combinatieve dreigingen redden het punt. Nog steeds een achterstand op het bord, maar er waren lichtpuntjes. Ap maakte het zichzelf en de tegenstander niet te moeilijk, de remisegrenzen bleven binnen de perken en het punt werd behaald. (wel vervelend als je tijdens de terugweg in de auto met alleen maar winnaars zit, dan weet je wie het pispaaltje wordt….). Met nog vier partijen te gaan werd het nu wel erg spannend. Bij Hendrik is het een lust om naar te kijken, fantastisch positioneel spel, met altijd de juiste velden. Tegenstander werd de Laan uitgestuurd met nul punten en de gelijkmaker was een feit. Voor Han werd het de eerste overwinning. Als je tegen Dollekamp speelt weet je dat het een dolle boel op het bord wordt. Ook dit keer, met wisselende kansen waarbij in het laat middenspel het voordeel voor Han groot werd, prima uitgespeeld denk je. Maar Alexander zou Alexander niet zijn als hij weer een remise diagrammetje toevoegt op toernooibase;(.  De winnende treffer werd door Arnoud verzorgd. Via prima opbouw werd voordeel behaald, lange tijd was het onduidelijk of het voordeel groot genoeg was. Goed doorrekenen bracht de overwinning binnen. Ook voor Erik was de tegenstander een maatje te Groot, in een mindere stand vechten voor remise, maar uiteindelijk verliezen, voor de eindstand maakte het niet uit 9-11.

Na afloop in het restaurant waar gebruikelijk alles geanalyseerd en becommentarieerd wordt bleef het dit keer erg stil en er kwam geen bord op tafel, oorzaak was de aanwezigheid van wereldkampioen Roel Boomstra waarbij elke analyse onzerzijds geen enkel niveau zou bereiken. 

Over twee weken de massakamp met Huizum 1en 2,   Dammend Tilburg en onze vrienden uit Laren op bezoek, een mooi vooruitzicht voor een mooie volle zaal met damliefhebbers.