“Meedoen is belangrijker dan winnen”

Na een verplichte rustperiode van twee maanden, is afgelopen zaterdag de damcompetitie weer van start gegaan. Een rustperiode die voor de een een welkome onderbreking was en voor de ander een periode zonder damritme met alle gevolgen van dien (waarop we later terugkomen). Bij het begin van de Olympische Spelen hadden alle DIOS dammers de olympische gedachte in hun hoofd dat meedoen schijnbaar belangrijker is dan winnen. Ik heb geen enkele clubgenoot deze middag gehoord die op zoek was naar het behalen van een gouden medaille (hier ligt zeker weer een taak voor de coaches). Maar op een middag waarbij vele internationale toppers (Sadowska, Tchartoriski, Zdroviac, Gleisenblass) in de zaal verschenen en daarnaast nog een aantal nationale toppers weet je eigenlijk al wel dat het een kansloze middag gaat worden. Ook bij de bookmakers was het al duidelijk dat de drie tegenstanders (allen koplopers) gewoon te goed zouden zijn. Wel zijn het eerste en tweede kansloos geweest, maar heeft het vierde zich zeer taai verdedigd. Helaas werd het een historische middag, waarbij alle drie de teams zouden verliezen en waar ons derde team (wat niet hoefde te spelen) ook hun koppositie verloor doordat een team zich terugtrok, kortom een middag om snel te vergeten. Natuurlijk waren we allen wel blij met het feit dat er weer “gedramd”  kon worden.  

Als eerste was invaller Gert uit, hij kwam , in een voor dammen, veel te innige omhelzing. Afwikkeling was kwestie van tijd en de eerste nederlaag een feit. Daarna ging Frits onderuit, in een door Frits verre aanval leek er nog niets aan de hand, maar na een onnauwkeurigheid/blunder was de drie om drie funest. Harry had tot doel deze middag zijn onafgebroken remiseserie een halt toe te roepen. Hij speelde exact dezelfde aanval als Frits. Echter het vrouwelijke talent Nicole de Vries pakt de handschoen op en speelde perfect tegen, met remise als resultaat. De vroeger zeer getalenteerde Hendrik kreeg een van de huidige talenten tegenover zich. Hendrik speelde scherp en wis een (tijdelijk) schijfje te winnen. Alexander toonde op toernooibase aan dat het teruggeven en daarna omsingelen een prachtige winst had opgeleverd, helaas was nu remise het resultaat. Alexander zelf zocht de gehele wedstrijd naar spanningen op het bord, zolang dat verantwoordt was, uiteindelijk leverde dit niet de gewenste twee punten op, remise was terecht. Erik nam de nodige risico’s, hetgeen door zijn tegenstander gebruikelijk werd beantwoord. Een spannende partij was het gevolg, met een puntendeling als resultaat. Dan over Cor (ik moet positief blijven gezien zijn onlangs verschenen positieve recensies). In een potremise drie-om drie droomde Cor over het moois speltempo van vroeger, na 50 zetten een uur erbij, heeeerlijk. Echter de droom spatte uiteen toen zijn tegenstander hem er op attendeerde dat de tijd voorbij was en de nederlaag een feit. Dit zijn de gevolgen van de noodgedwongen damrust van de laatste maanden.  Arnoud speelde harikiri of zelfmoord zoals \Alexander het verwoorde. Een opsluiting leidde tot schijf verlies, echter complexiteit van de stand redde Arnoud. Een mooi combinatie leidde net niet tot winst maar een punt was binnen. Han speelde positioneel weer sterk, zijn jeugdige tegenstander probeerde op allerlei legale manieren Han uit zijn concentratie te halen door regelmatig het op 3 seconden aan te laten komen. Han bleef ijzig kalm, pakte steeds de beste voorzetting en kwam in een licht voordelig eindspel. Uitslag 1-1. Tenslotte moest Ap het opnemen tegen de poolse topspeler Sadowska. Onder de indruk van haar verschijning en speelsterkte ging Ap veel te afwachtend de strijd aan. Steeds weer terug, met marginale remise kansen, uiteindelijk resulterend in een nederlaag die de eindstand op 6-14 bracht. Daarmee heeft Hoogeveen een reuzestap gezet naar de promotie naar de Ereklasse. Een kansloze middag die een iets betere eindstand had verdiend als de kansen benut waren.

Het tweede team trad aan tegen het eveneens ongeslagen Enschede, dat al jaren met haar internationale toppers tegen promotie aanhikken. Dit jaar gaat het lukken en zien we ze volgend jaar terug tegen ons eerste. In een goed opgezette aanval tegen Borgman met bijna 200 rating meer ging Cees de strijd aan, in het laat middenspel werd er een schijf niet goed verdedigd, Cees dacht door te lopen maar werd verast door schijfverlies en partijverlies. Jay overklaste zijn tegenstander volledig door een omsingeling. Jay, vroeger ook een van de talenten van DIOS, is de speler met de hoogste ratinggroei, ik denk dat nu de energie die er vroeger is ingestopt zich gaat uitbetalen. Tot zover het positieve nieuws. Theo kreeg oud-DIOS speler en topscoorder van de eerste klasse A de “verschrikkelijke” Igor tegenover zich. Zijn spelstijl niet verloochenend kreeg Theo geen vat op het spel en verloor kansloos. Gerard leverde een prima prestatie. Door Jeroen Goudt (250 rating meer) op remise te houden. Na secuur spel een terecht resultaat. Ook Jan Vesters speelde een prima partij. Zijn tegenstander Schirinzi offerde twee schijven hopende op een remise eindspel. Echter Alexander toont de winst, Jan vond deze helaas niet en moest berusten in remise. Bert mocht ook aantreden tegen een international. Lange tijd was er niets aan de hand, maar een tussenloop leverde direct een nederlaag op. Chris speelde aan bord een een prima partij, had daar steeds de leiding, maar zoals zo vaak is de remisemarge zo groot dat dit ook niet te winnen bleek en een puntje was zijn beloning. Ook bij Klaas leek lange tijd niet zo veel aan de hand, echter richting het laat middenspel verslechterde zijn stand en kwam hhij een in dammeneindspel terecht, waar de remise niet meer werd gevonden, eindstand 5-11, ook hier hadden de kansen beter benut moeten worden.

Het vierde combinatieteam trad aan tegen koploper Wapenveld.   Toon Baks speelde tegen zijn natuur in, in plaats van op z’n tijd een ruiltje vloog hij in een complexe stand, verloor de partij. Bernard Renting weet nu al wie de Mol is. Terwijl het programma nog lang niet is afgelopen, hield Bernard de Mol onder controle, kreeg hem helaas niet helemaal de grond in, maar voldoende voor een punt. Ook Theo Baks presteerde prima, tegen een veel sterkere tegenstander een keurige remise. Bij Jan Huisjes was er een standaard opstelling op het bord gekomen, aanval versus verdediging. Een moment van onachtzaamheid leidde tot een twee-om twee doorbraak, met kansloos vervolg. Zowel bij Stefan als bij Frank werd er hard gevochten voor een beter resultaat, maar als je tegenstander net zo sterk is is remise een natuurlijke uitslag. Jan Fokkink had ook een tegenstander van formaat (250 rating meer). Maar de oude rot liet zich de kaas niet van het brood eten en loodste een punt in veilige haven. Tenslotte gaf Clemens nog een mooi slot aan de wedstrijd. Al eerder had hij de partij kunnen beslissen, zie toernooibase, maar bleef zijn eigen plan volgen met een overwinning als resultaat. Al met al een geflateerde nederlaag 7-9.

 

Over twee weken de volgende ronde, met uitwedstrijden van het eerste tegen Het Noorden Groningen (wederom een promotiekandidaat), het derde tegen Excelsior en de andere twee teams zijn vrij. Blijf gezond!!