DIOS niet op dreef in ronde 9

Slechte wedstrijd DIOS eindigt in nederlaag

Veruit de slechtste wedstrijd van het seizoen (hoop ik, er volgen nog twee rondes) was van het eerste team van DIOS afgelopen zaterdag. Na het nodige gooi-en smijtwerk werd er volkomen terecht verloren van Gooi en Eemland, dat vocht tegen de degradatie. Waarschijnlijk, ik steek de hand in eigen boezem, lezen veel spelers dit verslag en de vorige keer heb ik onterecht genoemd dat we veilig stonden, waardoor de druk er af was en we een belabberde wedstrijd speelden. Door verrassende uitslagen moeten we nog steeds een punt halen uit de laatste twee wedstrijden willen we ons op eigen kracht veilig spelen. Na een uitgebreide toespraak aan Jaap Vos,(zie foto) die volkomen terecht in het zonnetje gezet werd en onder applaus welkom geheten werd achter het bord. De stimulans leidde bij Jaap tot een mooi overwinning.
Het eerste team begon met een nederlaag van Ap. De normaliter safe-spelende Ap, er kon ons toch niets meer gebeuren dacht ook hij, liet zich al vroeg opsluiten en kwam niet meer uit de omarming. Bert speelde wel geconcentreerd, kwam licht in het nadeel, maar hield de remise binnen de perken. Hierna begon het foutenfestival, Erik tegen Eric was een mooie paring. Ze vlogen er allebei in, maar dit keer had onze Erik aan het kortste eind moeten trekken (zie analyse toernooibase). Gelukkig zag de andere Eric het pas bij de analyse en kwamen we goed weg met de remise. Dan over naar onze topscoorder Alexander, speelde een mooie partij, had een tegenstander die ook wel durfde. Die kwam zover dat hij de winnende combinatie niet zag, vervolgens de remise niet zag en alsnog verloor (zie hier ook toernooibase). Een gelukkige tussenstand van 4-4. Dan Theo, de schijven vlogen van het bord, maar Theo kwam steeds beter te staan. Toen zijn tegenstander weigerde nog een schijf te offeren in het eindspel had Theo dit muisje moeten vangen. Met een prachtig geforceerd eindspel, zou vernoemd worden naar Theo, had de buit binnen moeten zijn. Theo zag het niet en de Muijs ontsnapte. Jan, speelde wel een goede partij, kreeg voordeel maar niet voldoende voor de winst. Gerard, op het laatste moment invaller, speelde een puike wedstrijd. Nam een fraaie doorbraak waarbij zijn tegenstander alleen nog een wanhoopsoffensief kon nemen. Gerard verslapte een moment en de winst was verdwenen. Volkomen gedesillusioneerd moest Gerard de remise accepteren. Arnoud dacht ook tegen een jeugdspeler uit de losse pols te kunnen spelen, kwam onder grote druk te staan, en ging er kansloos af. Een vooraf niet ingecalculeerde nederlaag. Inmiddels was de stand dan al: 7-9. Han, ook al in de veronderstelling van het feit dat we al veilig waren nam op het cruciale moment de beslissing om maar wat nadeel te accepteren, waarbij de stand dan in spanning bleef. Normaal zou hij voor safe gaan, maar nu niet…… Hij kwam moeilijker en moeilijker te staan, de remise was nog net binnen handbereik, maar ook dat werd niet gezien. Geluk had hij toen Thoen de winst niet zag en er met twee schijven minder een gelukkige remise in zat. Ook voor hem is het, net als voor alle DIOS spelers, onder druk van degradatie te spelen kom je tot betere prestaties. Tenslotte had Jay het tegen de Jong al geruime tijd moeilijk. De goede aanvalsvelden waren voor de tegenstander en langzaam maar zeker ging Jay onderuit. Eindstand 8-12 en dat had ook 6-14 of anders kunnen zijn gezien de enorme hoeveelheid fouten van DIOS en in mindere mate van Gooi-en Eemland.
Ook het tweede speelde zeker geen foutloze wedstrijd. De nederlaag van Harry was volkomen onnodig, in een gewonnen stand in een zetje trappen is. Vrouwen weten daar wel raad mee. En de partij van Gert raad ik u niet aan na te spelen. Je zult nooit geloven dat dat remise is geworden. Dirk had pech, zijn mooi damcombinatie werd gevolgd door een vernietigende tegencombinatie. De nederlaag van Allard tegen de sterkste speler van Bennekom was te verwachten. Gelukkig wonnen de twee oudjes, Jan en Gerrit van de twee jonkies en eindige de wedstrijd in een gelukkige 10-10.
Voor de komend wedstrijd wil ik de spelers van het eerste graag motiveren door aan te geven dat we zeker nog niet veilig zijn en dat er tegen Het Noorden, het team met veruit de hoogste rating in de hoofdklasse, voor elk veld gestreden moet worden anders eindigt het seizoen mogelijk nog in mineur. Het tweede kan de streekderby tegen Laren ontspannen in, voor beide teams bestaan er geen gevaren meer en kan er een mooie middag van gemaakt worden


Bewonderenswaardige prestaties van Jaap Vos ondanks grote beperkingen.
Opnieuw winst; totale score acht punten uit vijf wedstrijden.