DIOS-3 speelt nacompetitie, overige DIOS teams sluiten af met verlies

Afgelopen zaterdag stond de laatste ronde van de damcompetitie op het programma, gelukkig hebben we dit jaar weer een enigszins normale competitie kunnen spelen. Een mooie, als evenzo verrassende prestatie was van ons derde team. Helaas door een terugtrekking van een team werd het kampioenschap misgelopen, maar de nacompetitie is bereikt, waar hoogstwaarschijnlijk EAD uit Asten als tegenstander wacht. EAD, de nr 11 van de 1e klasse C. Een zware tegenstander met een gemiddelde rating van 1059, een mooi affiche voor zaterdag 16 april. De winnaar gaat of blijft in de eerste klasse, terwijl de verliezers naar of blijft in de tweede klasse. Voor het zover was moest eerst de wedstrijd in Eindhoven tot een goed einde gebracht worden. Daar zitten enkele jeugdige topdames hun niveau op te krikken en werd behoorlijk tegenstand verwacht. Tegenstander Peerenboom was waarschijnlijk te druk met de nachtvorstkans, dit gaf voor Joop een snelle winst. Voor Gerben was de overwinning simpel, zijn jeugdige tegenstander liep achter een schijf en Gerben weet wat de consequenties daarvan zijn. Meerdere schijven werden gewonnen en de tweede winst was binnen. Met 13 punten uit 7 duels staat Gerben op de bronzen plek van de topscoorderslijst. Erik deed het rustig aan, pakte tweemaal een remise-afruil en het punt was binnen. Even kwam de spanning terug toen Harry in een te simpele damcombinatie liep, maar met dank aan zijn grote broer kwam de volgende overwinning er alweer aan. Een plakkertje leidde naar de victorie. Inmiddels al 7-1, dat zat wel goed. Toen ook Pascal positioneel winnend stond en dat ook afmaakte was de buit binnen en even werd gehoopt op een kampioenschap, maar dat ging naar DUO-2. Cees kwam ook nog een schijf voor maar wist dit niet naar winst te voeren. Tenslotte was de nederlaag van Theo volkomen onnodig in een drie om twee liet hij zich nog verschalken, een tip: als je de lange lijn bezit met je dam geef dan alle andere schijven zsm weg. Eindstand 6-10 winst, heren succes in de nacompetitie, we zullen jullie verrichtingen daar zeker volgen.

Het vierde team gaf ditmaal zeker voldoende weerstand, maar liep helaas wel tegen een nederlaag aan. Gerrit, Jan, Clemens en Allard smaakten het genoegen van een punt, Bernard nog meer, hij kreeg een blauwe vermelding voor zijn remise tegen een veel sterkere tegenstander. Gerrit van Wijk en Willy Ribbers verloren, waardoor de overwinning naar Kampen ging. Kom op heren, komend seizoen een tandje erbij en de overwinningen gaan er ook zeker komen. Jan Fokkink werd topscoorder van dit team.

Het tweede team slaagde in zijn missie om zich te handhaven in de eerste klasse, ook hier met de nodige invallers een keurige 6e plaats, waarmee iedereen, en zeker onze wedstrijdleider, tevreden was. Toon verloor al snel, een forse slag waarbij er 6 schijven het doosje in konden. Gerard die dit jaar al menig sterke tegenstander op remise wist te houden, presteerde nu weer hetzelfde door dhr Jurg op remise te trakteren. Stefan pakte een keurig punt, waarna Gert het spoor helemaal bijster raakte, een simpele 4 om 4 werd  door wellicht damblindheid zodanig behandeld dat een nederlaag het gevolg was. Frank en Theo probeerden er nog iets van te maken, maar het voordeel was niet groot genoeg. Ook Chris en Jay beiden tegen een sterkere tegenstander hielden de remise binnen handbereik en de nederlaag was een feit 10-6. Chris werd hier met 11 punten uit 9 wedstrijden de topscoorder.

Het eerste team had op papier, ondanks het feit dat er maar met 9 spelers aangetreden werd, een gemakkelijke middag. Nijverdal, zonder haar absolute (dam) held uit Oekraine, maar met drie spelers van rond de 800 rating zou geen probleem voor ons zijn. Maar gedurende de rit naar de postduivenvereniging bekroop mij al het gevoel dat het mis ging lopen vandaag. Iedereen was uitermate relaxed, genoot van de mooie natuur, lachte vriendelijk naar de massaal uitgelopen fotografen, maar er kwam geen zinnig woord over dammen uit de monden, dat kan geen perfecte voorbereiding zijn zoals bij (meerdere/alle) voorgaande wedstrijden. Er zouden 5 nederlagen volgen, een ongekend aantal voor ons team. De drie tegenstanders met bijna de halve rating van ons, werden moeizaam door Hendrik, Arnoud en Han verslagen, al had het niet veel gescheeld of hier was de blamage ook groot geweest. Harry, had weer een puntje te Koop, evenwicht bleef in de partij, remise een feit. Toen Alexander, voor mij enigszins gelukkig zover mijn damkennis reikt, van de andere Koop wist te winnen kon het toch niet misgaan, of toch wel. Onze twee halve finalisten van Nederland hadden een slechte generale. Cor was uit op een boeiende partij, maar zag op het moment supreme een combinatie die er niet inzat en verloor een schijf en de partij. Erik speelde helemaal een krankzinnige partij. Accepteerde veel te veel nadeel en ontkwam niet meer aan een nederlaag. Heren, meer succes in de halve finale gewenst. Ap, die dit jaar meerdere keren een goede stand wist te verprutsen, kwam wederom goed uit de opening. Toen het uitrekenen naar een voordelig eindspel begon, was er even geen zetcontrole en trapte hij in een 3-om-4 met doorbraak, met een nederlaag als gevolg. Bert, wederom als invaller kwam als omsingelaar steeds lastiger te staan, een overmachtseindspel kwam op het bord en na 5 uur spelen moest hij de nederlaag accepteren. Met nog een 2-0 voor een speler minder eindigde de wedstrijd in een teleurstellende 11-9 nederlaag. Ondanks de nederlaag bleef plek 4 in onze handen en lijkt dat een prima plek, maar er zijn teveel kansen blijven liggen waardoor zelfs een promotieplek tot de mogelijkheden had behoord. Ik verwacht komend jaar zeker een tot in de tenen gemotiveerd team dat DIOS voor t eerst naar de ereklasse gaat brengen;).  Algeheel topscoorder in deze klasse was Alexander met 18 punten uit 11 wedstrijden, en ook plek 5 op deze lijst van Arnoud mag vermeldt worden.

Allen (behalve nog het derde dat nog voor de promotie gaat) wens ik een goed voorjaar en zomer toe, en zorg ervoor dat je straks in het najaar weer fris aan de start staat. Alle toernooitijgers, halve finalisten, sneldammers en andere teamleden die nog iets nuttigs gaan doen, alle succes toegewenst. Tenslotte nog dank voor het uitgebreide vertrouwen julliezijds in de verslaglegging van de damactiviteiten van onze mooie damclub DIOS Achterhoek..