DIOS-3 redt het net niet

DIOS Achterhoek-3 dat zich in de reguliere competitie middels een tweede plaats geplaatst had voor de nacompetitie om een plek in de eerste klasse trof het zwaar favoriete Asten. Een uitwedstrijd tegen een tegenstander met gemiddeld meer dan 100 ratingpunten verschil, een onmogelijke opgave zou je zeggen. Maar dapper en zonder vrees vertrok men naar Asten, er zouden zelfs wederom blauwe noteringen vallen, hetgeen doelt op een opmerkelijke positieve prestatie.

Als eerste verloor Cees, hij kwam in een fatale omklemming, de uitruil leidde het verlies in. Gerben trof de zwakste speler van Asten en voldeed aan de verwachtingen, naar een goede aanvalspartij ging de tegenstander grof in de fout en Gerben bracht de gelijkmaker op het bord. Pascal trof aan bord 1 de sterkste speler van de tegenstander. Na heel lang een soort symmetrische stand te hebben gehad ging de ghestem-doorstoot het verschil brengen, met een fors aantal schijven op het bord was er voor Pascal geen redden meer aan. Harry voegde er in een rustige partij een puntje eraan toe, hoewel ik denk dat doorspelen op het moment dat er remise wordt gegeven zeker mogelijk was. De verwachte woordspeling bij Wim kwam er natuurlijk ook. Wim ging de Boot in. Tegenstander Boot had weliswaar het overwicht, maar de overwinning werd te gemakkelijk bereikt. Inmiddels was de tussenstand al op 7-3. Jaap had met Berkers met ruim 250 ratingpunten meer een kanjer tegenover zich, maar Jaap verweerde zich geweldig, het lichtnadelige eindspel werd keurig naar de remise gespeeld. Bij Frank een soort gelijke situatie, tegen een ruim 1100 speler, licht nadelig maar ook hier de remise. Erik, dit jaar menigmaal de puntenmachine, trof ook een zware tegenstander, onbevangen voor meer dan 200 ratingpunten verschil speelde ook hij soeverein naar de remise, en verdiende net als Jaap een mooie blauwe vermelding. Dit alles bracht de eindstand van 10-6 op het bord, een verdiende overwinning voor de dammers uit Asten, die zich daarmee handhaven in de eerste klasse. DIOS-3 kan terugkijken op een prima verlopen competitie en zal volgend jaar wederom proberen een stap omhoog te zetten.

Tot slot ook nog de vermelding dat onze streekgenoot DUO de stap naar de ereklasse niet gehaald heeft, waardoor er komend jaar wederom een heuse damderby op het programma zal staan, we kijken er naar uit.